Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas

VAKARA ZIŅAS. Džezā uz skatuves un pie plīts

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

«Nav tā, ka Pīrāgas cep tikai pīrāgus. Patiesībā pēdējos gadus ievēroju diezgan stingru diētu – es atturos no pīrāgiem un kūkām. Kūku atļaujos tikai savā dzimšanas dienā,» saka džeza dziedātāja Diāna Pīrāgs. Ilgāku laiku pavadījusi Palermo Sicīlijā, viņa to sauc par īstu brīnumzemi un, tās virtuves iedvesmota, dalās ar savām iecienītākajām receptēm un to knifiņiem.

Ledusskapis vienmēr pilns

Diāna ir divu bērnu mamma, tāpēc, kā viņa pati saka, virtuvē sanāk pavadīt diezgan daudz laika, jo bērniem ir jāēd. Viņai ļoti patīk gatavot, un šo mīlestību pret mājās gatavotu ēdienu dziedātāja mantojusi no ģimenes - gan viņas mamma, populārā džeza dziedātāja Olga Pīrāgs, gan tētis, gan arī vecmāmiņa, kura dzīvoja Altajā, prata lieliski gatavot.

«Atceros, ka laikā, kad mamma daudz koncertēja, tētis, kad vēl bija dzīvs, mums vārīja ļoti garšīgas zupas. Tieši no viņa arī iemācījos uzvārīt visgardākās zupas, kas manās mājās, starp citu, nekad nestāv ledusskapī visu nedēļu - zupa vienmēr tiek apēsta pāris dienu laikā,» stāsta Anželikas (16) un Leona Adonīsa (7) mamma.

«Man ļoti patīk, ka māja smaržo pēc ēdiena, man tas nozīmē, ka tur dzīvo cilvēki, un man tas ir ļoti, ļoti svarīgi,» viņa saka. Un arī tad, ja viņa pati ievēro diētu, ledusskapis mājās vienmēr ir pilns, jo svarīgi, lai bērniem ir ko paēst. «Man mājās vienmēr ir kādi produkti, lai bērniem varētu pagatavot arī ko garšīgu, piemēram, saldējuma kokteili,» viņa piebilst.

Maltā un Itālijā

«Man ļoti patīk ceļot, es arī daudz ceļoju un no katra ceļojuma vienmēr paņemu sev kādas īpašas receptes. Arī daudzi mani draugi paši gatavo, un arī no viņiem esmu aizguvusi gan dažādas receptes, gan noderīgus padomus, kā, piemēram, izvēlēties vislabāko liellopa gaļu un kā to vienkārši un visgardāk pagatavot,» stāsta Diāna.

Dziedātāja ilgāku laiku ir dzīvojusi ārzemēs - Stambulā, Maltā, Palermo Sicīlijā, kur viņai ir daudz draugu un kur joprojām ir arī līgums ar aģentūru «Sonar Music».

«Šogad maijā atgriezos no Romas, kurp biju devusies, lai pārlaistu pandēmiju. Salīdzinot ar Latviju, tur bija daudz brīvāka dzīve. Domāju, ka tā bija pareizākā izvēle,» viņa paskaidro, piebilstot, ka tagad ir atgriezusies, jo ir darba piedāvājumi šeit, Latvijā.

Lasis un sicīliešu mafijas našķis

«Ceļojot pa pasauli, esmu iemācījusies pagatavot dažādu tautu ēdienus. Es varētu par tiem stāstīt stundām, bet šajā reizē padalīšos ar tiem, kas man pašai ļoti, ļoti garšo. Un viena no receptēm, ko piedāvāju pamēģināt arī »Vakara Ziņu« lasītājiem, ir «Pasta al salmone», ko man iemācīja mana draudzene no Sicīlijas,» saka Diāna, uzsverot, ka šis ēdiens vislabāk garšo, ja tiek nevis improvizēts ar sastāvdaļām, bet ņemtas tieši tādas kā šajā receptē. «Itāļi ir izsmalcināti ēdiena baudītāji, protams, tāpat kā francūži, un, liekot kopā dažādus produktus, viņi ir atklājuši ideālas garšu kombinācijas. Piemēram, šo ēdienu ēd visi, arī mani bērni, kuri kādreiz negrib ēst vispār neko.»

Otra recepte, ko dziedātāja iesaka, ir kanoli, tradicionāls Sicīlijas virtuves deserts, ko kontinentālajā Itālijā sauc par «cannoli siciliani» - tās ir eļļā ceptas mīklas caurulītes ar maskarpones siera vai rikotas pildījumu, kas var būt papildināts ar rīvētu citrona miziņu, šokolādes skaidiņām vai kādām citām gardām sastāvdaļām, dekoram izmantojot kraukšķīgas pistāciju drumstalas. Starp citu, pēc Frānsisa Forda Kopolas kulta filmas «Krusttēvs» iznākšanas uz lielajiem ekrāniem 1972. gadā kanoli iemantoja slavu kā sicīliešu mafijas iecienītākais našķis.

Tradicionāli kanoli pildījumu gatavo no maskarpones siera, taču tie lieliski garšo arī ar rikotas pildījumu, un tieši šādu recepti piedāvā Diāna.

Atgriezties Sicīlijā

«Katrai valstij ir savi ēdieni, ar ko viņi lepojas, un vienmēr, esot ārzemēs, es mēģinu nobaudīt tās valsts tradicionālos ēdienus. Piemēram, kad kopā ar Raimondu Paulu bijām Armēnijā, tas bija 2013. gadā, mūs vadāja pa vislabākajiem restorāniem, kur varējām nobaudīt pašu labāko, kas ir šīs valsts virtuvē. Tas bija fantastiski! Tur bija tik garšīgi ēdieni, ka man likās - vairs nekad mūžā negribu atgriezties pie zupām un pelēkajiem zirņiem, es gribu palikt šeit, Armēnijā…» smaidot stāsta džeza dziedātāja.

«Pasaulē ir ļoti daudz gardu ēdienu, un es noteikti nevarētu nosaukt vienu, ko gribētu ēst visu mūžu,» saka Diāna, piebilstot, ka pēdējos gadus pavadījusi Itālijā, tāpēc tagad aizrāvusies ar itāliešu virtuvi, jo īpaši - ar Sicīlijas Palermo virtuvi.

«Kad koncertēju kopā ar «Ricchi e Poveri», viņi stāstīja, ka, lai arī paši dzīvo Romā, ēdienu baudīt brauc uz Palermo. Jā, itāļi paši runā, ka vislabākā virtuve ir Sicīlijā. Tur ir tādi produkti, ko nevar nopirkt nekur citur Eiropā. Daudzi, kas tur bijuši, vēlas tur atgriezties - šo tradīciju dēļ, kā viņi gatavo ēdienu un kā viņi to pasniedz. Tur citroni un mandarīni smaržo savādāk, tur maize smaržo savādāk, tur ūdens un vīns garšo savādāk… Es nezinu, kāds ir tā noslēpums, bet zinu, ka ļoti vēlos tur atgriezties.»

Ciena sevi un viesus

Taujāta, kas ir tie ēdieni, ar ko viņa pārsteidz savus ārzemju draugus, kuri ierodas ciemos Latvijā, Diāna atteic, ka viņas «vizītkarte» ir borščs, ko viņa iemācījusies no tēta un kam pamatā ir iepriekšējā vakarā trīs četras stundas vārīts liellopu gaļas buljons. «Es nekad mūžā neesmu izmantojusi buljona kubiciņus, jo uzskatu, ka tā ir «miskaste», ko nevienam nevajadzētu ēst. Es cienu sevi un savus viesus un nekad neko tādu ēdienam nepievienoju. Visām zupām pamatā ir kārtīgs buljons. Tā vārīja mana vecmāmiņa, mamma un tētis, un tā daru arī es. Mani norvēģu draugi, nobaudījuši manu boršču, teica, ka tik garšīgu zupu vēl nekad nebija ēduši,» stāsta dziedātāja. Viņa uzskata, ka katrai sievietei ir jāprot uzvārīt kārtīgu zupu, tieši tā viņa redz ģimeni.

Viņa prot pagatavot arī liellopa gaļas ēdienus, izmantojot dažādas garšvielas. «Gandrīz pusgadu dzīvoju Stambulā, Turcijā, bieži gāju uz tirgu pēc garšvielām, tur iepazinu viņu specifiskās garšas. Gatavojot ēdienu, kam pamatā ir kāda konkrēta recepte, es, būdama džeza improvizētāja, arī virtuvē labprāt improvizēju. Un tas, kādas garšvielas pievienoju ēdienam, ir manas virtuves specifiskā odziņa.»

***

Pasta al salmone

(Pasta ar auksti kūpinātu lasi)

SASTĀVDAĻAS

pasta (spageti) - kas gatavota no mājās gatavotas mīklas un ko veikalos uzglabā ledusskapī - tā, protams, maksā dārgāk nekā «parastā pasta»; ja tāda nav pieejama, var izvēlēties arī pastu «Barilla»

auksti kūpināta Atlantijas laša fileja

augstas kvalitātes olīveļļa, vislabāk, ja ražota Itālijā, Grieķijā, Francijā

*vissliktākā kvalitāte ir «Olive pomace oil» (olīvu izspaidu eļļa) - tādu nekādā gadījumā!

sīpoli

45% saldais krējums

PAGATAVOŠANA

Pastu vāra, līdz tā ir gandrīz gatava (kad līdz gatavībai pietrūkst ~2-3 minūtes). Uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas pavisam viegli apcep sīpolu, pēc tam pievieno nelielos gabaliņos sagrieztu lasi, turpina cept 2-3 minūtes, pievieno ½ glāzi baltvīna, piemēram, «Sauvignon Blanc», ideālā variantā - ja vīns ir no Sicīlijas.

Noņem no uguns un atstāj uz brīdi pasautēties. Kad pasta ir gandrīz gatava, nolej ūdeni, to liek citā pannā, pārlej ar saldo krējumu un uz nelielas uguns mazliet pasilda. Tad pievieno pusi no otras pannas (pirms tam sagatavoto lasi, kas sacepts ar sīpoliem), visu samaisa un noslēdz uguni.

Pasniedz, no pastas uz šķīvja veidojot piramīdu, tai virsū kārto pārējo lasi, pārkaisa ar sarīvētu Parmas sieru, svaigi maltiem melnajiem pipariem un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Parmezāns ir populārākais cietais siers pasaulē, un šim ēdienam vislabākais ir tieši Itālijā ražotais.

Cannoli siciliani (kanoli)

(tulkojumā no itāliešu valodas - «maza caurulīte»)

SASTĀVDAĻAS

kanoli caurulītes - tās nopērkamas daudzos Itālijas produktu veikalos (tās, protams, var gatavot arī paši, tomēr jārēķinās, ka šī nodarbe ir diezgan laikietilpīga)

krēms: ½ kg svaiga (!) rikota («Ricotta di pecora»), ½ glāze pūdercukurs (nevis cukurs, lai pildījumā nebūtu jūtami cukura graudiņi), Sicīlijas pistāciju milti («Farina Di Pistacchio»)

PAGATAVOŠANA

Pagatavo krēmu: rikotai pievieno pūdercukuru un sablendē, līdz veidojas bieza krējuma konsistence, pievieno pistāciju miltus (tās ir smalki drupinātas pistācijas). Pēc tam krēmu pilda jau gatavajās formiņās,

dekorē ar pistācijām, pārkaisa ar pūdercukuru vai jebko citu (pēc saviem ieskatiem).

Krēmam var pievienot arī rīvētu apelsīna miziņu vai šokolādes skaidiņas.

Lai kanoli garša būtu nevainojama, ir svarīgi mīklu uz nakti atstāt ledusskapī.

***

Abonē "Vakara Ziņas" šeit.