Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Miljonāru lolotā Kandavas kartingu trase pārvēršas par karalauku pret pensionāri

© publicitātes foto

Uzskatot, ka pensionētas advokātes Elzas Freibergas rīcība, rakstot sūdzības un ierosinot tiesvedību saistībā ar SIA «Braukšanas mācību centrs» apsaimniekoto Kandavas kartingu trasi, nodarījusi zaudējumus firmai, tās pilnvarotais jurists Edgars Džeriņš izplatījis pretenziju ar vēlmi piedzīt no Freibergas vairāk nekā 700 000 latu, kā arī vērsies policijā, lūdzot ierosināt kriminālprocesu par izspiešanu 100 000 latu apmērā, ko it kā veikusi pensionāre.

Freiberga apsūdzības nodēvē par absurdām un gatavo jaunu iesniegumu prokuratūrai.

Priekšvēsture

Pirms neilga laika »VZ« jau ziņoja, ka bez vērā ņemamiem panākumiem jau kopš 2008. gada pret Kandavas kartingu trases radīto troksni cīnās Elza Freiberga un iedzīvotāji, kas mitinās blakus SIA «Braukšanas mācību centrs» ierīkotajai kartingu trasei. Trasi apsaimniekojošās firmas īpašnieki ir tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs, bijušais «Latvenergo» šefs Kārlis Miķelsons, miljonārs Guntis Rāvis un vēl vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki. Patlaban trase izveidota tā, ka skatītājiem nemaz sacensības nav iespējams vērot. Nav nedz tribīņu, nedz paaugstinājuma, un galvenā Freibergas prasība un mērķis vismaz iesākumā bija ievērot iepriekš projektā paredzēto prasību izveidot troksni aizturošo sienu, lai apkārtējie iedzīvotāji varētu dzīvot, ja ne komfortabli, tad vismaz bez veselības traucējumiem. Līdz šim trase aprobežojās ar tenta auduma uzkāršanu uz stiepļu žoga, kas lielu labumu trokšņu ierobežošanā nav devusi. To notikuma vietā šovasar pārbaudīja arī »VZ«. Ņemot vērā, ka prasība netika izpildīta, Freiberga, pēc izglītības juriste, izmantojusi likumā paredzētos līdzekļus un, šķiet, tiešām daļēji sabotējusi trases darbību, lai panāktu prasības izpildi. »VZ« neiedziļināsies sīkā notikumu hronoloģijā, kas aizņemtu vairākas lapas, turklāt katra puse notikumus interpretē citādi.

Pensionāre – izspiedēja?

Šonedēļ jurists Džeriņš izplatījis vairākus paziņojumus, kuros Freibergu apsūdz 100 000 latu izspiešanā no SIA «Braukšanas mācību centrs», un prasību atlīdzināt zaudējumus – 734 780,18 latus, kas jāpārskaita uz noteiktu kontu desmit dienu laikā. Viņš uzsver, ka Kandavas kartingu trase ir vienīgā pasaules līmeņa kartingu trase visā bijušajā PSRS teritorijā. «Diemžēl ir uzradies viens cilvēks – E. Freiberga, kura savtīgos un mantkārīgos nolūkos trases darbību ir paralizējusi. Viss sākās 2008. gadā, kad notika kartingu trases Kandavā, Jelgavas ielā 16 renovācija, kurā tika ieguldīti ievērojami naudas līdzekļi. Vasaras sākumā pie trases vadītāja Hugo Jurševska vērsās advokāte E. Freiberga ar aptuveni šādu piedāvājumu: «Tev tur tādi miljonāri, iekārto darbā par juristu!» Iespējams, ka E. Freiberga vērsās pie H. Jurševska, jo viņas vīrs un H. Jurševskis ir seni draugi, kuri agrāk kopā mācījās. H. Jurševskis paskaidroja, ka viņš to nevarot izdarīt, lai runājot ar kādu no īpašniekiem.

2008. gadā E. Freiberga vērsās pie trasē sastaptajiem trases līdzīpašniekiem ar prasību samaksāt viņai LVL 100 000,00. E. Freiberga paskaidroja, ka viņai pie trases dzīvojot radinieks, ar kuru viņa noslēgšot īres līgumu par māju Kandavā, Priežu ielā 10. Kaut E. Freiberga dzīvo Rīgā, Bruņinieku ielā 51/7, kur ir arī viņas deklarētā dzīvesvieta, viņa draudēja rakstīt sūdzības uz visām iespējamajām valsts un pašvaldības iestādēm, kā arī iesniegt pieteikumus tiesā. E.Freibergas prasība tika noraidīta,» lasāms izplatītajos rakstos.

Interesants aprēķins

Tālāk pretenzijā rakstīts:

«Dažas dienas pirms Kandavas kartingu trases nodošanas ekspluatācijā E. Freiberga 2008. gada 04. augustā zemesgrāmatā iesniedza nostiprinājuma lūgumu reģistrēt 2008. gada 31. jūlija dzīvojamo telpu īres līgumu Priežu ielā 10, Kandavā. Ieskatoties zemesgrāmatā, parādās sekojošs ieraksts: «Nostiprināta īres tiesība uz nenoteiktu laiku uz palīgceltnēm.» Manuprāt, šis īres līgums ir fiktīvs, jo E. Freiberga dzīvo Rīgā, Bruņinieku ielā 51/7, un līgums noslēgts ar mērķi iegūt formālu pamatu naudas izspiešanai no trases īpašnieka – SIA «Braukšanas mācību centrs» īpašniekiem.» Dokumentos, ko izsūtījis Džeriņš, daļēji aprakstīta tiesvedības virzība un sūdzības, kas «novedušas pie tā, ka trases darbība nav iespējama tikai tāpēc vien, ka visiem darbiniekiem ir jāraksta atbildes valsts iestādēm, jāsniedz paskaidrojumi dažādās tiesās, jāpiedalās neskaitāmās tiesas sēdēs. Tas ir novedis pie tā, ka trase 2012. gadā ir zaudējusi ģenerālsponsorus SIA «Hansa līzings» un SIA «Skonto būve». Līdz ar to trase ir jāslēdz, kas trases būvniecības izmaksas automātiski padara par zaudējumiem». Par iepriekš pieminēto summu.

Esot liela dzērāja

Jurista izsūtītajās pretenzijās minēti arī it kā ar lietu nesaistīti fakti. «Māja Priežu ielā 10, Kandavā pieder Raimondam Vorkalim, kurš saskaņā ar vietējo iedzīvotāju teikto esot E. Freibergas brāļadēls. Saskaņā ar Kandavas vietējo iedzīvotāju teikto R. Vorkalis par pārmērīgu alkohola lietošanu tika atbrīvots no darba Pūres policijā. Saskaņā ar iedzīvotāju sniegto informāciju R. Vorkalis ar E. Freibergu regulāri lietojot alkoholu Priežu ielā 10, jo Rīgā E. Freibergai, kura iepriekš esot ārstējusies no alkoholisma, alkoholu neļaujot lietot viņas vīrs (kurš it kā vienreiz jau E. Freibergas alkohola radīto problēmu dēļ bija šķīris viņu laulību). Iedzīvotāji arī varēja pastāstīt, ka E. Freiberga, būdama alkohola reibumā, vismaz divas reizes ir nokritusi pa «palīgceltnes» kāpnēm un vesta uz Tukuma slimnīcu.» Pretenzijā minēts arī ieteikums: «Mans pārstāvamais pēc mana ieteikuma varētu atsaukt savas pretenzijas pret R. Vorkali, ja nekavējoties tiks lauzts fiktīvais īres līgums ar E. Freibergu par palīgceltnēm Priežu ielā 10, Kandavā. Es no savas puses personīgi apņemos palīgceltnes vietā atrast E. Freibergai mājiņu klusā vietā ar skaistu ainavu un personīgi palīdzēšu pārvest visas mantas. Mans pārstāvamais pēc mana ieteikuma varētu atsaukt savas prasības pret E. Freibergu, ja viņa pārvācas dzīvot sev piemērotākā vietā un apņemas atsaukt visus iesniegumus un atteikties no to rakstīšanas turpmāk.»

Mēģinājums iebiedēt

Freiberga jurista pretenzijas nosauca par absurdiem. «Pirmkārt, es nekad neesmu prasījusi nekādu naudu no SIA «Mācību braukšanas centrs». Esmu vērsusies Kandavas domē un tiesā ar dažādām sūdzībām un iesniegumiem, kā arī tiešām iekļāvusi prasību samaksāt 100 000 latu. Tas tika darīts tāpēc, lai šai sūdzībai vispār kāds pievērstu uzmanību. Mans radinieks Vorkalis no darba Pūres policijā tika atbrīvots veselības stāvokļa dēļ, un tas ir dokumentāli pierādāms. Palīgceltnes Priežu ielā es īrēju nevis, lai izspiestu naudu, bet lai būtu kur aizbraukt un dzīvot vecumdienās. Es neesmu ārstējusies no alkoholisma, līdz ar to Džeriņš, kurš, starp citu, pats ir agrāk tiesāts par kukuļņemšanu, nevar to pierādīt. Man ir ļoti slikta redze, un es tiešām vienreiz aizkāpu garām mājas pakāpieniem, taču es nebiju alkohola reibumā, un arī šo faktu viņš nekādi nevar pierādīt. Tas ir mēģinājums mani iebiedēt, taču es nebaidos, jo tas nav pirmais mēģinājums mani iebiedēt. Patlaban es gatavoju iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, kā arī prasības atsaukt ziņas, kas publicētas masu medijos bez pretējās puses uzklausīšanas un nepārbaudot publicētās informācijas patiesumu,» »VZ« pauda Freiberga.