Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Vakara Ziņas \ Skandāli

Latvijā draud izcelties "spiegu skandāls" - kas ir uzņēmējs Indorbajevs?

Janvāra sākumā policija ierosināja kriminālprocesu par draudu izteikšanu bijušā «Latvijas Krājbankas» īpašnieka Vladimira Antonova tēvam Aleksandram Antonovam, ko tepat lidostā «Rīga» izteicis čečenu izcelsmes uzņēmējs Arbi Indorbajevs.

Portāls «Puaro.lv» izvirzījis versiju, ka Indorbajevs ir Satversmes aizsardzības biroja (SAB) aģents un tāpēc par draudēšanu visticamāk paliks nesodīts. Biroja preses sekretāre »VZ« nekomentēja SAB iespējamo saistību ar Indorbajevu.

Pazīstams ar vērtīgiem cilvēkiem

Jau 2009. gadā »VZ« vērsa uzmanību uz Arbi Indorbajeva darbību, atklājot, ka it kā nevienam nezināmais čečenu izcelsmes uzņēmējs ir vienā tenisa klubā ar tādiem Latvijā ietekmīgiem cilvēkiem kā Juris Savickis, Ivars Godmanis, Atis Sausnītis, Jānis Naglis, Guntis Ulmanis un Valdis Birkavs. Kopš tā brīža par viņu praktiski nekas nebija dzirdams līdz pat «Latvijas Krājbankas» skandālam, kad Latvijā ieradās tās bijušā īpašnieka Vladimira Antonova tēvs Aleksandrs Antonovs. 14. decembra vakarā, kad Antonovs kopā ar pavadītājiem lidostā «Rīga» gaidīja savu reisu, apsardzes darbinieka pavadībā VIP zālē ieradies Krievijas pilsonis Indorbajevs un krievu valodā izteicis šādus draudus: «Maskavā mums nav izdevies tevi nogalināt, raidījām piecas lodes, bet tu izdzīvoji. Bet tev ir jāzina, ka mēs tevi nogalināsim šeit, Rīgā. Vai tu redzēji, kā Čečenijā cilvēkus spridzina? Tā būs arī ar tevi!» Tas minēts Antonova vecākā pilnvarotā pārstāvja iesniegumā Latvijas Ģenerālprokuratūrai. Iesniegumā Ģenerālprokuratūrai tas gan nav minēts, taču incidenta liecinieki apgalvo, ka Indorbajevs stādījies priekšā kā Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova pārstāvis Latvijā. Ar «Latvijas Krājbanku» uzņēmēju saista tas, ka viņš savulaik iegādājies 49% daļu Ukrainas biznesa kompānijā «Center Credit», kas piederēja krājbankai. Toreiz «Latvijas Krājbanka» Ukrainā bija iecerējusi nodarboties ar patēriņa kredītu izsniegšanu kopā ar Indorbajevu, bet nu tas ir pajucis. Vai lidostā notikušais cirks bija «pārmesta» biznesa partnera dusmu uzplūds, vai arī zem tā tiešām slēpjas kaut kas vairāk?

No kurienes uzradušies miljoni?

Arbi Indorbajeva vārds saistīts ar vairākām firmām, par kurām publiskajā telpā ziņas ir skopas. Pēc «Firmas.lv» datu bāzē pieejamās informācijas, viņa īpašumā ir SIA «L-T Oil» ar 127 000 latu lielu pamatkapitālu un 180 000–200 000 latu neto apgrozījumu 2010. gadā. Par spīti zīmīgajam nosaukumam, nav nekādu ziņu, ka uzņēmums būtu saistīts ar naftas vai līdzīgu biznesu. Indorbajeva vārds vēl saistīts arī ar SIA «Seaside Development» un SIA «Agrobalt Corporation», kas gan oficiāli pieder Šveicē reģistrētai kompānijai «Seaside Development Ltd», bet pats Indorbajevs ir vienīgā amatpersona. Ja pie «Seaside Development» vēl minēts, ka tās darbības nozare ir nekustamie īpašumi, tad par otru firmu skaidrības lielas nav, ja neņem vērā, ka uz tās vārda reģistrēts «Rolls-Royce», ar kuru pārvietojas uzņēmējs. Starp citu, arī šajās firmās miljoni oficiāli netiek apgrozīti. 2010. gadā «Agrobalt», kuras pamatkapitāls ir 350 000 latu, apgrozījums bijis 5000–10 000 latu, bet «Seaside», kuras pamatkapitāls ir nedaudz lielāks, – 25 000–30 000 latu. Lielākais un interesantākais darījums, kas saistās ar Indorbajeva vārdu, ir viesnīcas «Vaivari» pārdošana par 22 miljoniem latu (2007. gadā), taču arī tad ne tuvu visa minētā summa nokļuva Indorbajeva kabatā. Neraugoties uz to, uzņēmējs dzīvo ar vērienu – brauc lepnā rolsroisā (tāds maksā virs 100 000 latu) un algo vairākus miesassargus, ko parasti atļaujas tikai bagātākie un ietekmīgākie.

Visu rakstu lasiet 13. janvāra "Vakara Ziņās