Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Ekonomika \ Pasaulē

Lietuva vēlas kļūt par finanšu tehnoloģiju reģionālo līderi

© Scanpix

Lietuva, kur ir labvēlīgi apstākļi inovatīvu finanšu pakalpojumu attīstībai, vēlas kļūt par finanšu tehnoloģiju līderi Baltijas un Ziemeļvalstu reģionā, paziņojis Lietuvas finanšu ministrs Viļus Šapoka.

Šapoka šādu valsts nodomu pirmdien plāno prezentēt Londonā notiekošajā starptautiskajā finanšu tehnoloģiju konferencē "Innovate Finance Global Summit".

"Mēs uzņemamies atbildību un vadību pār iespējām. Es skaidri pasaku - mēs cenšamies kļūt par finanšu tehnoloģiju reģionālo līderi," paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norādīja Šapoka.

Viņš klāstīja, ka Lietuva pēdējo gadu laikā ir radījusi labu pamatu finanšu tehnoloģiju sektoram, kā arī vēlas vēl vairāk uzlabot apstākļus inovatīvajai uzņēmējdarbībai. Lietuvā ir labvēlīga infrastruktūra, programmas finanšu institūciju inovatīvas darbības veicināšanai, maksājunu un elektroniskās naudas licences izsniedzot uz trim mēnešiem. Tāpat ir pieņemts likums par tā dēvēto pūļa finansēšanu, un ir legalizēta savstarpējo aizdevumu platformu darbība. Valdība arī ir pavērusi plašākas iespējas attālinātai klientu identifikācijai.

Panākumi bieži tiek kaldināti ar labiem piemēriem, norādīja ministrs, piebilstot, ka Lietuvā ir pieejamas finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmumu atbalsta programmas, "Barclays Rise" inovāciju programma, "Nasdaq" tehnoloģiju un uzņēmējdarbības kompetenču centrs un citas pasaules finanšu tehnoloģiju vidē labi pazīstamas programmas.