Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto: Janis ROMANOVSKIS

Brīvdienu ceļvedis

SEZONAS NOSLĒGUMĀ - LUDVIGS UN NOĀ

Šā gada Origo Summer Stage sezona ir finiša taisnē: šodien, 25. augustā, pulksten 17 uz šīs skatuves notiks astotās sezonas noslēguma koncerts, kurā apmeklētājus priecēs konkursa Supernova 2017 pārsteidzošais finālists The Ludvig (Jēkabs Ludvigs Kalmanis) un mūziķis Chris Noah. Pirmais plāno koncertā izpildīt gan savas dziesmas, gan populāru gabalu kaverversijas. Savukārt Krists plāno spēlēt dziesmas no sava debijas albuma What About Tomorrow?, programmu papildinot ar līdz šim nedzirdētām dziesmām un arī skaņdarbiem, kuri klajā nāca pirms albuma. «Ļoti ceru, ka atnāks arī cilvēki, kas manu mūziku dzirdēs pirmo reizi un turpinās klausīties to arī nākotnē,» tā Chris Noah.

DUETS DOU LV BEIDZOT LATVIJĀ

Apceļojuši Eiropas koncertzāles, Duo LV mūziķi Kristīne Balanas un Andrejs Osokins šonedēļ koncertēs vairākās Latvijas pilsētās - šo piektdien Saldus Mūzikas un mākslas skolā, bet sestdien, 26. augustā, Ropažu Kultūras un izglītības centrā. Abu sadarbība sākusies 2009. gadā, studējot Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā. Aizvadītajā sezonā Kristīnes Balanas interpretācijā ir izskanējuši daudzi spilgti vijoļkoncerti, tostarp kopā ar Londonas filharmonijas orķestri, Parīzes kamerorķestri, orķestri Israel Camerata un citiem. Savukārt pianists Andrejs Osokins koncertējis Berlīnes filharmonijā, La Verdi zālē Milānā, Alte Oper Frankfurtē, bet Latvijā nupat saņēmis publikas stāvovācijas koncertā Trīs Osokini Jūrmalā.

DURBĒ DUBULTKONCERTS

Pasākumu sērijas Zemlika nāk… ietvaros 26. augustā Durbē notiks projektu Arms And Sleepers (ASV) un Sun Glitters (Luksemburga) dubultkoncerts. Mirzas Ramiča un Maksa Lūisa Arms And Sleepers no Bostonas dažādās inkarnācijās pie mums koncertējis jau vairākkārt, bet Viktors Fereira jeb Sun Glitters festivālā Zemlika uzstājies 2012. gadā. «Arms And Sleepers ar elektroniku un bītiem eksperimentē vairāk nekā Morcheeba vai Portishead jebkad. Mūziķi atsakās piederēt kādam no žanriem, tāpēc viņu radītās klusinātās, maģiskās skaņas ir unikālas,» pēc pavasarī iznākušā albuma Life Is Everywhere noklausīšanās rakstīja NPR. Šā diska tapšanā cita starpā bija piedalījies arī Fereira un vēl vairāki viesmūziķi. Sun Glitters mūzika tiek dēvēta par chillwave, sintīpopa, ambient un drīmpopa sakausējumu, arī viņa jaunais albums klajā nācis šogad.

CARNIKAVĀ NĒĢU SVĒTKI

Šo sestdien Carnikavā notiks tradicionālie Nēģu svētki, kas tiks svinēti divās dažādu sajūtu ostās - Svētku ostā un Miera ostā. Pirmajā no tām rīta cēlienā būs amatnieku gadatirgus, nēģu zupas vārīšana, ceptu nēģu ātrēšanas sacensības un kulinārijas šovs ar šefpavāru Lauri Aleksejevu, bet muzikālajā pēcpusdienā uzstāsies TDA Rotaļa, popgrupa Nando, Patrisha un Miks Galvanovskis, brāļi Auzāni un Slavenais Jersikas orķestris, kā arī Intars Busulis ar Abonementa orķestri. Savukārt Miera ostā apmeklētājus līdz jūrai vizinās vikingu un zvejnieku laivas un trikus demonstrēs Liepājas cirks. Muzikālo veldzi sniegs trio Beāte Zviedre, Marika Šaripo un Toms Lipskis, grupas Summer Knight Band un Franco Franco, Elza Rozentāle ar programmu Bur mani un apvienība Raxtu Raxti.

VADĀTĀJS VEDĪS UZ BLANKENFELDI

Ceļojošais festivāls Vadātājs 26. augustā dodas uz Jelgavas novada Vilces pagastā esošo Blankenfeldes muižu. Šoreiz festivāla radošā komanda sagatavojusi programmu, kurā piedalīsies projekts Brīnumpasaka (Inita Šalkovska un Mikus Čavarts), atraktīvā grupa Židrūns, Elizabete Balčus un VJ Oore (Sabīne Moore), komiķis Denis Tulpe un uguns mākslinieks Alesh Walker. Apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja skatīt latviešu jauno režisoru īsfilmu programmu, kā arī apskatīt muižas kompleksu un zvanu muzeju. Valda Jākobsona privāto zvanu kolekcijā skatāmi dažādu izmēru un materiālu zvani no daudzām valstīm, kurus pavada interesanti un pat smieklīgi stāsti par to, kā tie nonākuši muižā. Ieeja pasākumā ir bez maksas.

BURTU TIRGUS KALNCIEMA KVARTĀLĀ

Lai sagatavotos Zinību dienai, Kalnciema kvartālā 26. augustā no pulksten 10 līdz 16 notiks Burtu tirgus. Tajā būs atrodams viss nepieciešamais, lai sagatavotos ne tikai skolas gaitām, bet arī iepriecinātu sevi ar interesantu grāmatu, košu plānotāju vai lai atrastu oriģinālas dāvanas, skolu uzsākot. Paralēli tirgus rosībai divas bērnu grāmatas piedzīvos savus atklāšanas svētkus, bērni aicināti piedalīties arī radošajās darbnīcās. Par grāmatām: notiks bērnu dzejoļu krājuma Kad neviena nav mājās… prezentācija kopā ar autoru Guntaru Raču (pulksten 11) un grāmatas Sveiks, Vali! atklāšana kopā ar autoru Lauri Gundaru un grāmatas redaktori Inesi Zanderi (pulksten 13).

BMX PIE BRĪVĪBAS PIEMINEKĻA

Šo sestdien pašā Rīgas sirdī pie Brīvības pieminekļa norisināsies viens no pasaulē grandiozākajiem ekstrēmo sporta veidu pasākumiem Simple Session. Brīvības pieminekļa laukumā savas prasmes demonstrēs pasaulē labākie BMX frīstaila sportisti - sacensībās piedalīsies 40 dalībnieku no 15 valstīm. Pie Brīvības pieminekļa īslaicīgi tiks uzstādīts 800 m² liels skeitparks, kura dizainu sagatavojis pasaulē vadošais šādu būvju arhitekts Neits Vesels no ASV. Simple Summer Session sacensības norisināsies divās BMX frīstaila disciplīnās - park, kam raksturīgi riskanti un akrobātiski triki, kā arī street, kas īpaša ar ļoti tehniski sarežģītiem un virtuoziem trikiem. Kā šova elements paredzētas arī skeitborda best trick sacensības.