Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Sergejs Jēgers Rīgas Domā atskaņos "Ave Maria"

© Ilze Zvēra/F64 Photo Agency

Rīgas Domā šodien plkst.19 kontrtenors Sergejs Jēgers atskaņos "Ave Maria" dažādu komponistu versijās, informēja VSIA "Latvijas Koncerti" sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Koncerta programmā līdzās skaņdarbiem "Ave Maria" varēs dzirdēt arī baroka ārijas un instrumentālus opusus, Ziemassvētku korāļus un tradicionālas melodijas. Koncertā piedalīsies arī ērģelniece Diāna Jaunzeme-Portnaja, vijolniece Agnese Kanniņa, bet kontrabasu spēlēs Jānis Stafeckis.

Koncerts sāksies ar Ziemassvētku dziesmu "Ak, tu priecīga". Tās izcelsme saistāma ar 1816.gadu, kad vācu rakstnieks un teologs Johannes Daniels Falks radīja tekstu, kuru viņš apvienoja ar sicīliešu dziesmas melodiju.

Savukārt "Ave Maria" tekstu franču komponists Kamils Sensānss mūzikā tērpis vairākkārt. Savukārt gibraltāriešu ģitārista un komponista Viljama Gomesa kompozīcija "Ave Maria" plašāku rezonansi ieguva, kad to izpildīja latviešu operdziedātāja Elīna Garanča. Viņa iekļāva kompozīciju savā repertuārā un ieskaņoja albumā "Meditation", kas izdevniecības "Deutsche Grammophon" paspārnē klajā nāca 2014.gadā.

Vavilovs pazīstams kā krievu komponists, ģitāras un lautas spēles meistars. Viņa kompozīcija, kas uzskatāma par vienu no slavenākajiem "Ave Maria" paraugiem, tapusi ap 1970.gadu.

Koncertā instrumentālā izpildījumā skanēs Ziemassvētku dziesmas "Prieks pasaulei" un "Mazais bundzinieks" Jāņa Stafecka apdarē. Koncertā varēs dzirdēt arī vienu no slavenākajiem beļģu izcelsmes franču komponista Sezāra Franka darbiem - "Panis Angelicus", kas ir fragments no viņa 1860.gadā komponētās "Mesas", kā arī citus skaņdarbus.

Festivāls "Eiropas Ziemassvētki" notiek no līdz 29.decembrim.