Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Tehnoloģijas un dizains vienuviet

© Facebook

Skola, kura pēc diviem gadiem svinēs savu 100. jubileju, šajā gadā ir veikusi nozīmīgas pārmaiņas, izvēloties jaunu nosaukumu, mainot to no Cēsu Profesionālās vidusskolas uz Cēsu Tehnoloģiju un dizaina vidusskolu, kā arī izstrādājot jaunu attīstības stratēģiju. Uz sarunu esam aicinājuši skolas direktoru Guntaru Zvejnieku, kas skolas vadību ir pārņēmis 2017. gada maijā.

- Kāpēc tāds lēmums?

- Mēs maināmies, lai iekļautos tendencēs un procesos, kas notiek pasaulē un ienāk mūsu ikdienā. Nevienam vairs nav noslēpums, ka tehnoloģiju ietekmē tuvākajā nākotnē mainīsies gan mūsu personiskie, gan profesionālie paradumi. Auto pārvietosies bez šofera, darbosies viedās mājas, kas spēs pašas sevi uzturēt, uzkopt un apgādāt. Daudzas profesijas pazudīs vai mainīsies līdz nepazīšanai, radīsies vairākas jaunas. Tos darbus, kas ir monotoni un atkārtojas, aizvietos mašīnas un tehnoloģijas.

- Kādu iespaidu tas var atstāt uz skolu un audzēkņiem?

- Jauniešiem grūtāk būs paredzēt, kādām profesijām gatavoties nākotnē, viņi vairāk šaubīsies. Bet, mūsuprāt, ir divas jomas, kas strauji attīstīsies un kurās speciālisti būs ļoti pieprasīti - tās ir tehnoloģijas un dizains. Šis arī ir iemesls mūsu stratēģijas maiņai. Tiek un tiks veidotas jaunas programmas šajos virzienos, kā arī tas atstās iespaidu uz profesijām, kuras realizējam šobrīd - mēbeļu galdnieks, namdaris, elektrotehniķis. Daudzas darbības jau šobrīd tiek projektētas datorklasē, tālāk digitālos rasējumus pārnesot uz mašīnām, kas pašas spēj izgatavot produktus vai to sastāvdaļas. Darbi šajās nozarēs kļūst radošāki un interesantāki.

- Kādas jaunas programmas tehnoloģiju un dizaina virzienos piedāvāsiet?

- Sekojot tendencēm un pieprasījumam, šogad esam izstrādājuši jaunas programmas, kas varētu ieinteresēt lielu daļu jauniešu. Tehnoloģiju jomā būs pieejamas telekomunikācija un programmēšana. Jāsaka, ka abas šīs jomas ļoti maina un mainīs pasauli, kurā dzīvojam. Ja par programmēšanu mēs zinām pietiekami, tad par telekomunikācijām priekšstats ir ļoti nepilnīgs. Lai varētu darboties programmatūra, aplikācijas, tehnoloģijas, ir nepieciešams tīkls, kas dažādu signālu veidā var nodrošināt informāciju pārnesi starp ierīcēm. Ienākot 5G tīklam, vairāk attīstīsies viedais virziens, kas atstās iespaidu uz pārvietošanos, sadzīvi, profesionālo jomu. Pēc neliela brīža būs ļoti liels pieprasījums pēc telekomunikācijas speciālistiem, pēc programmētājiem tāds ir jau šobrīd.

Dizaina jomā piedāvāsim apģērbu dizaina un mēbeļu dizaina profesiju apguvi, kā arī restaurācijas programmu, kurā jaunieši iegūs koka izstrādājumu (mēbeles, logi, durvis utt.) restaurācijas iemaņas un prasmes. Dizains vairs nav tikai produkts vai mērķis, tas ir process, domāšanas veids, kas ienāk mūsu ikdienā. Tas produktam vai pakalpojumam pievieno vērtību, lai tas būtu interesants un vērtīgs tā lietotājam. Dizaina domāšana ir tā, kas būtu jāattīsta ikvienam jaunietim. Dizains kopā ar tehnoloģiju pielietošanu spēj radīt produktus vai pakalpojumus, kas ir vērtīgāki un ilgtspējīgāki.