Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Ciemos Krimuldas muižā

© f64

Vairāk nekā divdesmit gadus Krimuldas muižā rosās Dace Vanaga-Mikane un viņas vīrs Jānis Mikans. Lai gan šajos gados jau daudz paveikts, darāmo darbu saraksts vijas aizvien garāks.

Muižā var gan atpūsties, baudot gardus mielastus un izcilus mājas vīnus, gan uzlabot veselību. Kas reiz kafejnīcā Milly mielojies ar Ivetas Rībenas ceptajām mājas kūkām, kļūs tām par staigājošo reklāmu. Muiža piedāvā gan viesnīcas numurus 20. gadu stilā, gan labiekārtotus āra namiņus. Direktore Dace pasmaida: «Kāpēc gan namiņus neizbaudīt arī slēpošanas sezonā? Somijā taču ledus viesnīcas ir ļoti iecienītas!»

Gardēžiem

Kafejnīca Milly pārsteidz ar bērnu gleznojumiem uz sienām. Jau 11 gadus mākslinieks Jānis Anmanis muižā vada paša izveidotās Bērnu Mākslinieciskās fantāzijas akadēmijas audzēkņu vasaras nometnes. 2007. gadā audzēkņi parādīja, ko iemācījušies, un izgleznoja kafejnīcu. Arī skolotājs malā nestāvēja un uz griestiem uzbūra ēterisku būtni – muižas Balto dāmu. Direktore Dace Vanaga-Mikane atzīst, ka gleznotājs ir muižas labais gariņš, viņš iecerējis arī ierīkot savu gleznu pastāvīgo izstādi, ik pa laikam darbus nomainot ar jauniem. Muižā izstādes atklāšanas svētkus jau gaida 30 Anmaņa darbi. Direktore patiesi lepojas arī ar arhitektes Liesmas Markovas izstrādāto kafejnīcas Milly un muižas telpu interjeru.

Vīnotava

Bieži vien lielas lietas sākas ar šķietamiem sīkumiem. Tā arī vīndarim Jānim Mikanam. Ziedošās pieneņu pļavas un bagātīgās ražas dārzos rosināja Jāni ķerties pie vīna darīšanas. Vispirms viņš darināja vien pašu un draugu priekam, līdz 2010. gadā vecajā muižas kūtiņā blakus kafejnīcai tika ierīkota vīnotava. Pamazām, palēnām, līdz tagad gadā tiek pārdoti 7000 litri visdažādāko šķirņu vīnu. Nav jau tā, ka Jānis tikai par daiļo dzimumu vien rūpējas, jo patiesībā vīndara sirds pieder Latvijas kalvadosam. Īsts vīru dzēriens, kā nekā pudelēs iespundēts 51 grādu stiprs dzēriens! Vīndaris jokojot, kad ņemties ap lielajiem traukiem kļūšot par grūtu, dzīšot kalvadosu vien.

Sakņu dārzs

Teiksiet, sakņu dārziņš – kas tur liels? Visus zaļumus taču var nopirkt! Bet Dace iecerējusi ierīkot muižas sakņu dārzu tieši tādu, kāds bijis muižkungu laikos. Tehniskais projekts dārza atjaunošanai jau izstrādāts, pavasarī jāsāk stādīt pirmās dobes. Tās veidos pēc vecām fotogrāfijām, atmiņu stāstiem un arhitektes Kristīnes Veinbergas padomiem. (Kristīne ir viena no zinošākajām Latvijā par muižu dārziem un parkiem.) Būs sakņu dārziņš, būs arī Dārznieka stāsti. Dace pasmaida: «Dārznieks Dailonis mums ir tāds radošs, viņam patīk gan ar koku darboties, gan stāstus stāstīt. Būs ko nenoklausīties!»

Rehabilitācijas centrs

Būsim godīgi – lai prastu izbaudīt visu, ko muiža piedāvā, ir jābūt vissvarīgākajam, veselībai. Krimuldā ar veselības aprūpi nodarbojas jau kopš 1921. gada, kad īpašnieki muižu pārdeva valstij un tā nonāca Latvijas Sarkanā Krusta pārziņā. Te izveidoja Latvijā tolaik vienīgo kaulu tuberkulozes ārstniecības iestādi. Kopš 1993. gada Rehabilitācijas centrs Krimulda muižā piedāvā rehabilitācijas pakalpojumus zīdaiņiem, bērniem un pieaugušajiem ar mugurkaulāja slimībām, locītavu un muskuļu slimībām, stājas traucējumiem, skoliozi, pēdu deformācijām un plaušu slimībām.