Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Izklaide

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

Idejas brīvdienām

LABVĒLĪGIE BEIDZ SVINĒT SUDRABKĀZAS

Grupa Labvēlīgais tips šo piektdien, 27. oktobrī, ar vērienīgu šovu Arēnā Rīga noslēgs koncertturneju Sudrabkāzas, kas tika rīkota par godu grupas ceturtdaļgadsimta jubilejai. Koncertā grupa uz skatuves kāps savā tradicionālajā sastāvā: Andris Freidenfelds (balss), Normunds Jakušonoks (balss, taustiņi), Ģirts Lūsis (balss, ģitāra), Kaspars Tīmanis (balss, trombons), Oskars Ozoliņš (trompete, balss), Artūrs Kutepovs (ģitāra), Pēteris Liepiņš (ģitāra), Haralds Stenclavs (taustiņi) un Ainis Zavackis (bungas), tajā skanēs gan grupas populārākie un klausītāju iemīļotie hiti Alumīnija cūka, Čiekurs egles dēls, Naukšēnu disko, Pīrādziņ, nāc ārā!, Omnibuss, gan arī skaņdarbi no grupas jaunākā albuma Kaste. Jau ierasti tipiem koncertā pievienosies īpašie viesi - dziedātāja Elza Rozentāle un deju grupa Fandango. «Ceram, arī Rīgas publikai mūsu šovs patiks, jo, kā liecina sociālajos tīklos saņemtās atsauksmes, cilvēkiem Sudrabkāzas ir ļoti gājušas pie sirds,» priecājas mūziķi.

AICINA LATVIJAS RADIO KORIS

Latvijas Radio koris mākslinieciskā vadītāja Sigvarda Kļavas vadībā šodien, 27. oktobrī, Rīgas Sv. Pētera baznīcā atskaņos latviešu mūzikas koncertprogrammu Diena un nakts. Pirmatskaņojumu piedzīvos Maijas Einfeldes, Santas Ratnieces, Alekseja Peguševa un Jura Karlsona skaņdarbi. Programmu kuplinās arī Anetes Ašmanes, Andreja Selicka, Ērika Ešenvalda jau agrāk atskaņoti opusi, kā arī sitamo instrumentu spēlētāja Ivo Krūskopa improvizācijas. Koncerta programma ir veidota kā stāsts, kurš aizsākas ar trauslu un klusu nakts elpu, bet diena kulminē ar saulrietu, tādējādi caur diennakts ritumu tiek parādīta šā brīža latviskās mūzikas izjūta. «Diennakts cikls jau no laika gala manī ir radījis divējādas sajūtas, jo gan cilvēku, gan arī mākslas pasaule pārsvarā sajūsminās par dabas cikliskumu - kā saule spēlējas ar mēnesi, kā gaisma ar tumsu, bet patiesībā dabas cikliskums spēcīgi un emocionāli ietekmē cilvēka psiholoģisko pasauli, viņa personisko dzīvi. Es vēlējos šo programmu izveidot kā saspēli starp cilvēka iekšējo, brīžam ļoti personisko un emocionālo pasauli un laika nomaiņas procesiem, kas mūs visus tik ļoti iespaido,» skaidro diriģents Sigvards Kļava.

IZSTĀDE KALNCIEMA KVARTĀLĀ

No šīs nedēļas līdz pat 18. novembrim Kalnciema kvartāla galerijā būs skatāms mākslinieka Valda Celma kinētiskais objekts Daugava,

60.-70. gados tapušās fotogrammas un citi agrīnie darbi. Valda Celma aktīva iesaiste pilsētvides un interjera projektu izstrādāšanā padarīja viņu par vienu no vadošajiem latviešu mākslas un dizaina praktiķiem. Mākslinieka radošās izpausmes aptver dizaina objektus, plakātu grafiku, manipulācijas ar foto un kolāžu, Dziesmu svētku vizuāli estētiskos noformējumus, kā arī publicētus iespaidīgus teorētiskos pētījumus par zīmju kultūru. Valdis Celms ir arī daudziem pazīstams kā robežzīmes Rīga burtu dizaina autors. «Kinētiskajā darbā Daugava, kas radīts 1974. gadā, zinātne mijiedarbojas ar mākslu un tā laika sociāli politisko kontekstu, apvienojot krāsu, formu un kustību. Darba nolūks atgādināt par nebeidzamo pretrunu un vienlaikus harmonijas meklējumiem starp Cilvēku kā dabas daļu, no vienas puses, un Cilvēku kā mākslīgās vides tehnoloģiju un kultūras radītāju, no otras puses, 20. gadsimta vidū Latvijas PSR reālajā politiskajā un kultūras telpā. Darbs aicina saglabāt nacionālo pašapziņu un identitāti, nezaudēt to tā sauktās jauncelsmes un progresa vārdā,» skaidro mākslinieks.

NOSLĒDZAS FESTIVĀLS VADĀTĀJS

Ceļojošā festivāla Vadātājs šā gada sezona noslēgsies Leģendu naktī, 28. oktobrī, Arendoles muižā. Festivāla programmā - etīžu teātris Nerten, multiinstrumentālists Oskars Jansons ar grupu Jūk (tajā šoreiz muzicēs arī Edgars Šubrovskis un Dina Skreitule), indīmūzikas grupa Sigma, kā arī Artūrs Punte un Semjons Haņins no tekstgrupas Orbīta. Ieeja festivālā bez maksas. Arendoles muiža, ieskauta simtgadīgā parkā, atrodas gleznainā vietā Dubnas upes ielokā. Vadātājs uz Arendoles muižu īpaši aicina visus līdzšinējos festivāla draugus un interesentus, jo līdz ar sezonas noslēgumu festivāls piedzīvos arī konceptuālas pārmaiņas.

NORISINĀSIES GAISMAS TIRGUS

Šo sestdien, 28. oktobrī, Kalnciema kvartālā norisināsies Gaismas tirgus. Gada tumšākajiem mēnešiem iestājoties, tirgotāji izgaismos kvartālu ar plašu gaismekļu klāstu - tiks piedāvātas dažādas lampas un abažūri, sveces, atstarotāji un citas spožas preces rudens vakariem vai krēslainām pēcpusdienām. Par apmeklētāju siltumu rūpēsies amatnieku darinātie cimdi, cepures, šalles, zeķes un garās jakas - šobrīd iecienītākie meistaru izstrādājumi. Savukārt bērni tiek aicināti piedalīties Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izbraukuma darbnīcā Domāt un radīt vienlaicīgi, kuru vadīs muzeja pedagoģe un māksliniece Diāna DimzaDimme. Katrs dalībnieks varēs izdomāt savu darbu un pats piešķirt tam īpašu nozīmi. Bērni strādās ar māliem, izdomās un paši radīs unikālu, telpisku mākslas darbu.