Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Izklaide \ Tūrisms

TŪRISMS: Bez Boloņas mērces

BASILICA DI SAN PETRONIO. Viena no Boloņas pērlēm Svētā Petronio baznīca tās centrālajā laukumā Piazza Maggiore ir objekts, par kuru visi tūrisma ceļveži vienbalsīgi teic – jāredz © Arno Jundze

2.lapa

Esot Piazza Maggiore, pievērsiet uzmanību baznīcai Basilica di San Petronio, kas atrodas starp trim pilīm Palazzo dei Banchi, Palazzo dei Notai, Palazzo d’Accursio. No ārpuses nekas sevišķs, ja neskaita šķietami dīvaino kontrastu starp šīs ēkas apmesto baltzaļi krāsoto apakšdaļu un brūnīgajiem ķieģeļiem mūrēto augšdaļu. Itālija nav zeme, kur dievnamus iespējams novērtēt pēc ārienes. Basilica di San Petronio pilnīgi noteikti ir vērts ieiet, bet, ja to izdarīsiet, roka pati stiepsies pēc fotoaparāta. Ja gribat bildēt, dariet to droši, tikai noziedojiet tos pāris eiro dievnamam par fotografēšanas atļauju, kas tiek prasīti. Vai nu žēl? Šī esot desmitā lielākā baznīca pasaulē, lielākā no ķieģeļiem mūrētā baznīca pasaulē un kas tik viss vēl.

Dievnams, kā jau ierasts Itālijā, šajā vietā stāv no krietni seniem laikiem, tas ticis vairākkārt pārbūvēts, līdz ieguvis mūsdienu izskatu, bet savu vārdu tas dabūjis no svētā Petronio, kurš dzīvojis 5. gadsimtā un bijis Boloņas bīskaps. Šajā Romas pāvestu iecienītajā dievnamā kronēts kāds imperators un apglabāta Napoleona māsa Elīza. Te tiešām ir, ko redzēt, jo dievnamu veido vairāk nekā divdesmit kapelu, grezni rotājumi, gleznojumi, freskas, tostarp tiem arī kāda 15. gadsimta freska, kas attēlo pravieti Muhamedu, kurš nonācis ellē dēmonu ielenkumā. Šā mākslas darba dēļ Alkaidas teroristi 2006. gadā plānoja Basilica di San Petronio uzspert gaisā. Par laimi, policija terora aktu laikus novērsa un teroristus notvēra. Vēl noteikti ir vērts papētīt astronoma Džovanni Kazīni (Giovanni Domenico Cassini) izveidoto meridiānu, kas spēj noteikt jebkuru gada dienu un astronomiskā gada garumu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā