Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© F64

Brīvdienu ceļvedis

IZSTĀDE PRADO 12 RAKSTURI FINIŠĒ RĪGAS BIRŽĀ

Sestdien, 8. jūlijā, pulksten 12 Mākslas muzejā Rīgas birža uz pasākumu tiek aicinātas ģimenes ar bērniem vecumā no četriem līdz 12 gadiem. Nodarbības sākumā bērni muzeja pedagoga pavadībā izpētīs vecumposmam vizuāli un saturiski interesantākos izstādes Prado 12 raksturi eksponātus. Īpaša uzmanība tiks pievērsta mākslas darbos attēlotajām personībām un tam, kā laika gaitā mainījušās modes tendences. Nodarbības otrajā daļā dalībnieki dosies uz muzeja pedagoģiskajām telpām - Mazo skolu, kur varēs iemācīties apgleznot paši savu auduma vēdekli. Darbnīcā izmantotā tehnika pieprasa no autora spēju koncentrēties, būt precīzam un rūpīgam, tādēļ tās laikā bērni varēs pilnveidot jau esošās prasmes un iemaņas darbā ar krāsām un otām. Vienlaikus šī būs brīnišķīga iespēja iepazīt jaunus mākslinieciskās izteiksmes līdzekļus un formas, gūstot prieku no radošās pašizpausmes.

Izstāde Prado 12 raksturi muzejā Rīgas birža skatāma tikai līdz nākamās nedēļas nogalei - 16. jūlijam. Tajā izstādīti pasaulslavenu mākslinieku divpadsmit meistardarbi no Spānijas lielākā muzeja Prado. Šāda izstāde Baltijas reģionā tiek rīkota pirmo reizi.

BRĪVĪBAS CĪŅAS TĒRVETĒ

Svētdien, 9. jūlijā, Tērvetē pie pilskalna pulksten 13 norisināsies vēsturisko kauju rekonstrukcijas, kuras veltītas 20. gadsimta liktenīgajiem vēsturiskajiem notikumiem Latvijā -

1918. gada atbrīvošanas cīņām, kas zināmas kā Brīvības cīņas Latvijas brīvvalsts tapšanas posmā, kā arī Otrā pasaules kara notikumiem, kas bija liela traģēdija Latvijas iedzīvotājiem un latviešu tautai. Organizatori sola, ka pulksten 15.30 tiks atainotas 1944. gada aizsardzības kaujas Kurzemē, kurās piedalīsies aptuveni 80 dalībnieku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Abu kauju starplaikos paredzēta militāras tehnikas, I un II pasaules kara vieglo un smago transportlīdzekļu un ieroču ekspozīcijas apskate. Pasākumu organizē biedrība Latviešu karavīrs.

STUDENTU SKULPTŪRAS KULDĪGĀ

Līdz 30. jūlijam Kuldīgas Mākslas namā būs skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības apakšnozares pasniedzēju un studentu izstāde Escultura. Izstādē būs skatāmi Tēlniecības apakšnozares pasniedzēju Olgas Šilovas, Bruno Strautiņa, Gļeba Panteļejeva un Aigara Bikšes, kā arī studentu Haralda Gerta, Kristapa Andersona, Unas Stahovskas, Riharda Ābeltiņa, Svetlanas Saveļjevas un Gata Erdmaņa darbi. Šī izstāde tiek īstenota Mākslas un radošā klastera Adatu fabrika izveides projekta ietvaros. Kā zināms, Kuldīgas Mākslinieku rezidence sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldību un Latvijas Mākslas akadēmiju Kuldīgā veido Mākslas un radošo klasteri Adatu fabrika. Sadarbībā ar starptautiskiem partneriem tiek izstrādāta inovatīva studiju programma un plašs mūžizglītības pakalpojumu klāsts radošo industriju jomā, kas veicinās pastāvīgu starptautisku mācībspēku un studentu apriti Kuldīgā.

IMANTDIENAS AICINA ATKAL

Sestdien, 8. jūlijā, pulksten 20 visi tiek aicināti uz tradicionālajām Imantdienām jeb gadskārtējiem komponista Imanta Kalniņa mūzikas svētkiem Cēsu Pils parka estrādē. Organizatori sola, ka arī šoreiz netrūks ne dziesmu no komponista «zelta fonda», ne arī jaunu skaņdarbu atskaņojumu. Imantdienu koncerta pirmajā daļā tradicionāli uzstāsies grupa Turaidas roze, šoreiz Olgas Rajeckas un Uģa Rozes dziedājumā piedāvājot pavisam jaunas komponista dziesmas ar Māras Zālītes un Broņislavas Martuževas vārdiem. Koncerta otrā daļa būs veltīta Imanta Ziedoņa devumam. Imanta Kalniņa dziesmas ar viņa vārdiem dziedās Imanta Ziedoņa fonda Viegli domubiedru pulks, piedaloties arī daudziem populāriem izpildītājiem. Savukārt koncerta noslēdzošajā daļā pēc vairāku gadu pauzes Imantdienās atgriezīsies leģendārais Menuets, skandējot paaudžu paaudzēs iemīļotas un labi zināmas Kalniņa dziesmas.