Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Kultūra

IDEJAS brīvdienām - ko darīt, kurp doties

© Publicitātes foto

Brīvdienu ceļvedis

MĀKSLAS FESTIVĀLA KULMINĀCIJA

Cēsu Mākslas festivāls risinās jau ceturto nedēļu, bet nu pienākusi tā kulminācija: sestdienas vakarā Pils parka estrādē notiks argentīniešu komponista Osvaldo Golihova flamenko operas Ainadamar pirmuzvedums Latvijā. Šī opera ir viens no 21. gadsimta spilgtākajiem pienesumiem operžanrā, tā guvusi grandiozus panākumus lielākajos ASV opernamos, kā arī Austrālijā, Spānijā un citur. Koncertuzvedumā piedalīsies izcili solisti, kas guvuši vērā ņemamu skatuves pieredzi šā opusa atskaņošanā. Federiko Garsijas Lorkas lomā būs Marina Pardo, kas šo lomu dziedājusi Spānijas pirmuzvedumā un pēc tam ar panākumiem piedalījusies Filadelfijas operas iestudējumā. Margaritas Širgu lomā redzēsim Mariju InohosuMontenegro, kas šo lomu dziedājusi vairākos iestudējumos, tostarp Filadelfijas operā. Trešais viessolists iestudējumā būs Alfrēdo Tehada - pieredzējis flamenko dziedātājs ar enerģētiski spēcīgu skatuvisku pievilcību un lielu pieredzi daudzos Spānijas mūzikas namos. Uzvedumā piedalīsies arī Latvijas solisti: Sonora Vaice, Mihails Čuļpajevs, Rihards Millers un Rihards Mačanovskis, kā arī Latvijas Radio kora dziedātājas.

OPOLAIS BRĪVDABAS KONCERTS

Šo sestdien, 5. augustā, Dzintaru koncertzālē ar savu vienīgo brīvdabas galā koncertu Latvijā uzstāsies pasaulslavenais soprāns Kristīne Opolais. Koncertā piedalīsies arī viens no savas paaudzes vadošajiem tenoriem - Pāvels Černohs, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģēs Latvijas publikai jau pazīstamais ekspresīvais un talantīgais Sesto Kvatrīni. Koncerta pirmajā daļā skanēs ārijas, dueti un simfoniskās etīdes, kas atklās komponista Džakomo Pučīni agrīno darbu emocionālo vērienu un dziļumu, kā arī pārsteigs ar neaizmirstamām melodijām un spēcīgo skanējumu. Savukārt otrajā daļā, labākajās brīvdabas galā koncertu tradīcijās, abi solisti aicinās klausītāju doties spilgtā muzikālā un sajūtu ceļojumā no Čaikovska, Gļinkas līdz pat Bizē, Lehāram un fon Supē.

VALMIERAS TEĀTRA VASARAS PRIEKI

No 4. līdz 6. augustam risināsies Valmieras vasaras teātra festivāls, tas veltīts ģimenēm, bērniem un jauniešiem. Festivālā pirmizrādes piedzīvos septiņi iestudējumi dažādās vietās pilsētvidē, paralēli bērnu programmai būs arī pērn tapušās skaņas izrādes pirmatskaņojums Gaujas Stāvajos krastos - Rūdolfa Blaumaņa Purva bridējs. Ciltskoks, kā arī virkne bezmaksas pasākumu. Festivāla atklāšana notiks piektdien, 4. augustā, pulksten 14 ar koncertu Vilki papardēs Hanzas laukumā. Muzikālajā programmā skanēs komponistu Ērika Ešenvalda, Georga Pelēča, Jēkaba Nīmaņa, Oskara Herliņa, Edgara Raginska un Kristapa Pētersona radītas dziesmas ar Jāņa Baltvilka dzejoļiem, ko papildinās arī dzejoļu lasījumi. Koncertā piedalīsies klarnetists Jēkabs Nīmanis, akordeonists Artūrs Noviks, vijolniece Līga Pētersone un soliste Baiba Renerte.

LŪSĒNS DODAS PIE KLAUSĪTĀJIEM

Šo piektdien Krimuldas evaņģēliski luteriskajā baznīcā un sestdien Vecpiebalgas evaņģēliski luteriskajā baznīcā norisināsies komponista Jāņa Lūsēna jaunās instrumentālās mūzikas koncertprogrammas AIZ… Mūzika vēlā vakarā koncerti. «Klavieres, akustika, miers.. Nekādu ambīciju un cilvēcisko ikdienas kaislību, tikai smalku tembru nepretencioza rotaļa,» tā Jānis Lūsēns raksturo jaunradīto materiālu. Koncertprogrammas centrālais instruments ir ļoti īpašās Una Corda klavieres, kuras visā pasaulē pieejamas vien desmit eksemplāros. «Šīs klavieres tiešām ir unikālas. Tām raksturīga klusāka, maigāka skaņa, turklāt papildu iespējas sniedz dažādi klusinātāji, tāpēc klavieres īpaši labi skan akustiskās telpās,» skaidro Jānis Lūsēns. Klavieru solo programmā tiks papildināts ar perkusiju, flautas, čella, basa un citu ģitāru skaņām.

MŪSDIENU AMATNIECĪBAS SVĒTKI

Atšķirībā no etnogrāfiski tradicionālā jūnija gadatirgus jūnijā 5. augustā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiekošajā Mūsdienu amatniecības festivālā tiek aicināti piedalīties Latvijas amatnieki, kas strādā ar visdažādākajām metodēm un materiāliem, savos darinājumos apvienojot amata prasmes, tehnoloģiju attīstības un mūsdienu dizaina elementus. Festivālā pārstāvētajiem izstrādājumiem reizē jābūt gan spogulim mūsdienu sabiedrības pieprasījumam pēc unikāliem produktiem, gan jāapliecina alternatīvas vienveidīgām masveida ražošanas izpausmēm. Festivālā piedalīsies arī viesi no Baltijas jūras reģiona. Pasākuma ietvaros jau otro gadu norisināsies arī Latvijas mazpilsētu un pagastu amatierteātru svētki.